Snickarens roll idag

Snickaren arbetar traditionellt med trä - att forma, sammanfoga och behandla olika trästycken för att skapa användbara saker. Idag är snickaryrket mycket bredare än så med många olika inriktningar och möjligheter. En snickare kan välja att rikta in sig på en speciell nisch som t ex maskinsnickare, finsnickare eller byggnadssnickare, men de flesta snickare har tillräckligt goda grunder för att jobba inom det mesta. Utbildningen till snickare är bred och förbereder en för många olika typer av arbeten. Ofta är det ute i arbetslivet man sedan hittar sin nisch.

I vårt snickeri här i Linköping arbetar snickare i olika åldrar och med olika bakgrund. Vi är ett sammansvetsat team som kompletterar varandra väldigt bra och har därmed möjlighet att erbjuda ett brett spann av tjänster inom bygg, snickeri och entreprenad.

Aldrig färdiglärd

Det som är så väldigt givande med att arbeta som snickare, och som hantverkare i allmänhet får man förmoda, är att man kan fortsätta lära sig nya saker genom hela arbetslivet. Inte bara är hantverksförmågan i ständig utveckling, det finns också så väldigt många olika inriktningar att specialisera sig inom. Sedan är det förstås också väldigt trevligt att man ofta får kontakt med nya människor. Att vara snickare är ett socialt yrke på många sätt.

Snickare eller gör-det-själv?

Det är ganska populärt att skapa en egen liten verkstad hemma och ge sig på vissa renoveringsprojekt helt på egen hand. Det är något vi uppmuntrar i den mån man kan hantera det man tar sig för. Det finns en del som har lite svårt att förutse hur tidskrävande och komplicerat det kan vara att renovera själv och då vill vi att man ska veta att vi finns här och rycker gärna in när som helst. Vissa saker kräver en diplomerad snickare medan andra faktiskt går bra att ge sig på själv.